Recepty

Zelné lněné krekry

Ingredience:2016_07_26_120706
1 hrnek celých lněných semínek
1 hrnek mletých lněných semínek
2 lžičky soli
1,5 hrnku domácího kysaného zelí

Postup:
Lněná semínka hnědá nebo zlatá máčíme ve vodě 0,5 - 1 hodinu. Semínka ve vodě nabobtnají a vznikne hmota podobná tekutému gelu. Přidáme vodu tak, aby se těsto lehce roztíralo na sušicí pláty. Přidáváme sůl a kysané zelí (vynikající jsou také s řapíkatým celerem, různými bylinkami, mrkvové nebo třeba žampionové).
Pláty silné max 0,5 cm sušíme na 42 C asi 8 hodin.

 

Banán v borůvkovém županu

  Ingredience:2016_07_26_120755
  250 g borůvek
  2 banány
  med
  sirup z agáve

  Postup:
  Borůvky rozmixujeme, nalejeme na sušící plát s podložkou na tekuté suroviny a sušíme při teplotě 42 C asi 6-8 hodin. Usušený plát potřeme medem/sirupem z agáve a zamotáme s banánem.

 

Vitaminová bomba

Ingredience:
5 středně velkých mkrví
2 středně velká jablka
2 menší červené řepy
½ malého zázvoru
¼ citronu na ozdobu

Postup:
Mrkev, řepu a zázvor očistěte, citron oloupejte. Všechny suroviny, kromě citronu, dávejte postupně do odšťavňovače. Výslednou šťávu nalijte do sklenice a ozdobte plátky citronu.

 

Mléčný jogurt

Ingredience:
2 polévkové lžíce neochuceného jogurtu (s tzv. startovací kulturou)
½ sklenice sušeného mléka
4 sklenice čerstvého mléka

Postup:
Čerstvé mléka zahřejte nejprve na 82 °C, pak teplotu snižte na 37 °C. Přidejte sušené mléko.
V trošce teplého mléka rozmíchejte jogurt a vše dobře promíchejte dohromady.
Nalijte ji do jogurtových misek/kelímků a postavte na tác sušičky. Teplotu nastavte na 43 °C a čas na 3 až 4 hodiny. Po ztuhnutí směs ihned ochlaďte. Do týdne spotřebujte.

 

Špenátovo-fenyklové osvěžení

Ingredience:
15-20 listů špenátu
1 středně velké jablko
1 salátovou okurku
1 hlízu fenyklu

Postup:
Všechny omyté a osušené suroviny dávejte postupně do odšťavňovače. Šťávu nalijte do sklenice.

 

Zdravá instantní polévka

Ingredience:
směs vaší oblíbené zeleniny

Postup:
Směs zeleniny usušte. Poté rozemelte nebo rozdrdťte a dejte do uzavíratelné skleničky nebo sáčku. Dle potřeby odsypte do talířku a přelijte vodou.
Můžete konzumovat i za studena.