Sušené potraviny

Už jste slyšeli o sušení potravin? Proč lidé suší ovoce, zeleninu a někdy dokonce i maso?


Sušičky potravin a sušení v sušičce

Sušením surovin zajistíte, že budete mít kdykoli a v jakémkoli ročním období k dispozici potravinu se zachovanými cennými látkami – vitamíny, enzymy, minerály, vlákninou. Je to způsob zdravé konzervace potravin a jejich trvanlivého uchování. Sušením si potravina uchová svoji výživnou hodnotu. Stává se, že bývá i chutnější, protože sušením se zvýrazní chuť potraviny.


Jak sušit v sušičce

Pro sušení zvolte vždy jen kvalitní suroviny, zralé a čerstvé, nenahnilé a neplesnivé. Vždy je třeba před sušením suroviny očistit a umýt a odstranit pecky nebo jádřince. Ovoce a větší zeleninu nakrájejte na plátky o síle cca 5 mm.

Maso k sušení vybírejte takové, které má naprosté minimum tuku a nakrájejte je na 5 mm plátky o šířce cca 2,5 cm. Maso pak dochuťte podle libosti kořením, worcesterovou omáčkou, česnekem, nebo třeba jen pepřem a solí. Trvanlivost usušeného masa je několik měsíců, takže si jej můžete brát jako proteinovou svačinku i na několikatýdenní cesty a pobyty.


Doba sušení a čas sušení

Čas nutný pro sušení se liší v závislosti na obsahu vody v surovině a velikosti sušených kousků.

Pro raw sušení je optimální teplota 45 – 48 °C, někdy se dokonce uvádí teplota maximálně 42°C. Všeobeně se pak doporučuje standardní teplota sušení 50-55°C, z počátku sušení klidně až 65°C, maximálně však do 85°C. Při vyšších teplotách už dochází ke ztrátě cenných vitamínů, což lze poznat i na barvě a vůni sušené suroviny.

Tip: Před sušením jablek a hrušek je ponořte na 5 min do vody s citronem. Zabráníte tak jejich ztmavnutí.

Jak poznáte, že je potravina dobře usušená? A jak sušené potraviny skladovat? Správně a kvalitně usušená potravina je bez vlhkých míst, ale přitom vláčná. Neláme se a je naopak ohebná.

Aby v usušených potravinách zůstaly cenné vitamíny a enzymy i pro pozdější konzumaci, je optimální skladovat je v tmavé a suché místnosti do 15°C v uzavíratelných sklenicích. U látkových sáčků je nutné skladovat je ve zcela suchém prostředí, jinak suroviny uvnitř opět navlhnou a mohou zplesnivět.


Sušení rajčat, sušení meruněk, sušení masa v sušičce

Sušit lze téměř všechnu zeleninu i ovoce, houby, šípky, obiloviny, maso včetně rybího, i bylinky či květiny. Pochutnat si tak můžete na sušeném mangu, banánových lupíncích, masových plátcích. V sušičkách lze také připravit sušenky, placky, rolky, raw chipsy, krekry a chleby, cereální tyčinky, instantní polévky, sušená semínka.


Sušička ovoce s časovačem a termostatem

Aby zůstaly zachovány cenné látky v sušené potravině, je důležité sledovat dobu sušení a teplotu sušení. Při vysokých teplotách totiž dochází ke ztrátě cenných enzymů, naopak při nízkých teplotách se mohou v surovině množit bakterie a ta se pak může zkazit. Proto je také důležité vybírat kvalitní suroviny, které nejsou nahnilé či plesnivé.
Společnost Yden uvedla na český trh dvě sušičky potravin. Yden CI 9013A a infračervenou sušičku Yden CI IR D5. Obě tyto sušičky fungují na principu nepřetržité cirkulace horkého vzduchu, který je neustále očišťován filtrací. To zajišťuje sušení potravin hygienicky čistým rovnoměrně rozloženým ohřátým vzduchem bez potřeby překládání táců.

U obou sušiček je možné sušit suroviny při nízkých teplotách. Tak dochází k minimální ztrátě živin a enzymů v potravinách obsažených (ztráty do 4 %).

Infračervená sušička Yden CI IR D5 má kromě standardního teplovzdušného sušícího módu také mód solární, díky kterému jsou potraviny sušeny stejným přirozeným způsobem jako na sluníčku, avšak bez destruktivního UV záření.

Díky infra červenému záření NIR (Near Infra-Red) se potraviny suší nejdříve zevnitř a poté odparem na povrchu. Tak si dokáží zachovat svůj vysoký obsah výživných látek, vitamínů i minerálů. Záření je také prevencí rozkladu suroviny.

Optimální čas a teplotu sušení zajišťuje vlhkostní čidlo, kterým je sušička jako jediná na trhu vybavena. Díky ní je sušení opravdu rychlé, efektivní a bezstarostné. Pouze sušičku naplníte a zapnete. O skvělý výsledek se postará sušička sama.

Tip: Nebojte se sušičku naplnit až do její maximální kapacity. Díky hlubokým tácům (3,5 cm prostor mezi jednotlivými tácy) můžete kusy surovin do sušičky skutečně "nasypat", bez ohledu na rovnoměrnost jejich rozložení. Díky infračervené technologii a záření, které proniká dovnitř surovin a suší je tedy v celém objemu a nikoli jen na povrchu je sušení velmi efektivní, rovnoměrné a odpadá nutnost jakkoli přerovnávat suroviny nebo dokonce přeskládávat tácy jako v jiných dnes již překonaných typech sušiček.